První nehoda – poškozený zadní difuzor

Menší nevýhodou nového auta je, že sebemenší poškození vnímáte trošku jinak, než když si pořídíte něco ojetého. První poškození totiž bolí úplně nejvíc a právě o tom bude tento článek.

Závislost na čistém autě

O tom, že jsem se stal závislý na mytí auta jste mohli pochopit na mém novém projektu www.AutomyckyPraha.cz a právě díky tomu pravidelnému mytí jsem i na první vadu na kráse mé Octavie přišel. To si prostě čistíte auto a najednou si říkáte, že ta špína nejde umýt. Jenomže ona to není špína! Ono je to odřený!

 

Jak se to stalo? Asi magie!

Když jsem se díval na místo poškození a především teda na umístění, trošku jsem nechápal jak se něco takového mohlo stát. Pokud bych do něčeho nacouval, první náraz by šel do koncovek výfuku, pak do nárazníku a až následně do zadního difuzoru. Především bych o tom musel vědět, protože nikdo jiný s autem nejezdí. Jak se sakra může poškodit tento díl bez toho, aby všechno okolo bylo nedotčené? A navíc, jak může být takové poškození na dvou místech? Asi magie!

poskozený difuzor octavia 4 RS

 

„To neřeš“ – no to teda budu!

Psali jste mi na sociálních sítí nebo fórech (kde jsem si „poplakal“), že to nemám řešit, že toho bude časem víc. Ty kráso! Jak neřešit! Takové krásné auto a neřešit? To fakt ne. Jsem magor, pedant a mám rád věci ve 100% stavu. Já to prostě řešit musím!

„To rozleštíš“ – vždyť je to do plastu!

Někteří „odborníci“ by všechno rozleštili a to i to, co je poškozené až do plastu. Takže ani rozleštění nespadá k úvahu.

„Korekční tužka to opraví“ – nezblázněte!

Hledal jsem způsob opravy a častokrát jsem četl, že si to můžu opravit korekční tužkou. Jasně, prodává ji přímo Škoda a samozřejmě ve stejné barvě, jakou má difuzor. Když jsem viděl výsledky oprav po tužkách, okamžitě jsem to zavrhl. Je to dobrý tak na „zatření“ kamínku na starším autě, ale prznit si tím zadní nárazník? To raději ne. Když oprava, tak pořádně!

Koupit nový difuzor?

Naštěstí došlo k poškození pouze a jenom difuzoru, takže další z možností bylo pořídit difuzor nový. Velké překvapení pro mě bylo, když jsem zjistil, že se dá sehnat kolem 3 000 Kč. Výměna dílu není nijak složitá (je nacvaknutý) a za ty peníze jsem si říkal, že to vlastně ještě dobře dopadlo. Nakonec jsem si však říkal, že kupovat nový díl kvůli dvěma menším škrábancům je možná i zbytečnost a pídil se o možnosti opravy.

 

Autolakovna hned na první dobrou

S ohledem na cenu nového dílu jsem nechtěl trávit moc času při srovnání nabídek autolakoven a proto jsem kontaktoval tu, která je pro mě nejblíže. Navíc na Google profilu měli kladné recenze od zákazníků, takže proč jim nedůvěřovat. Pokud by byla cena nezajímává, pak bych samozřejmě objednal nový díl a hotovo. Poslal jsem proto fotku s poškozením do autolakovny Autosibřina s žádostí o cenovou nabídku. Ta přišla v podstatě obratem a nabídka zněla 1 500 Kč. Chvíli jsem váhal, jestli má cenu šetřit 1 500 Kč, ale nakonec jsem se rozhodl, že do toho půjdu a za těch 1 500 Kč si koupím nějakou autokosmetiku. Navíc, pokud by to vypadalo blbě, tak bych jim to „omlátil o hlavu“ a zajel koupit nový díl.

Ráno jsem přivezl a odpoledne bylo hotovo!

Byl jsem připravený na to, že auto odstavím na 2 – 3 dny (v týdnu jsem ho zrovna moc nepotřeboval) a proto pro mě bylo celkem překvapení, že mi řekli, že ho mám dovést ráno a odpoledne bude hotové. Kdyby se prý lakovala přední část auta, tak bych si musel počkat kvůli pořádnému zaschnutí, ale protože se zadní díl nijak nenamáhá, mohl jsem si auto odvést odpoledne.

Výsledek? Úžasný!

opravený difuzor octavia 4 rs

Musím se přiznat, že jsem byl celkem skeptický, protože jsem si říkal, že to půjde určitě poznat a nakonec se budu bouchat do hlavy, že jsem raději nepořídil nový díl, ale výsledek je takový, že bych nepoznal, že byl difuzor někde poškrábaný! Chvilku jsem se i divil, že se jim to za tu cenu vyplatí opravovat, ale v této těžké době si pravděpodobně váží každého zákazníka. Navíc musím fakt pochválit přístup. Zakázka za 1500 Kč a přitom se ke mně chovali jako kdybych tam měl nechat peníze za celolak. Za mě opravdu milé překvapení.

Hotovo, konec, opraveno a jede se dál!

Fakt nevím, jak k poškození zadního difuzoru došlo, ale mám radost, že je auto zase v pořádku. Doufám, že to v tomto stavu vydrží co nejdéle a nebudu muset zase řešit nějakou opravu. Na jednu stranu, tohle byla nejlevnější oprava, kterou jsem kdy zažil! Většinou se mi totiž při parkování někdo „opřel“ o auto a pod 50 tisíc oprava nikdy nešla! To jen abych si furt nestěžoval!

Závěrem musím ještě jednou doporučit autolakovnu Autosibřina (Praha – Strašnice) a celý jejich tým za odvedenou práci i přístup, který se v dnešní době jen tak nevidí. Díky!